Nieuws uit Veltum

Vlinders die Veltum verbinden

Wednesday 6 May 2020

Een kunstwerk voor en door buurtbewoners. Een idee van twee kunstzinnige en creatieve inwoners van Veltum om de saamhorigheid te versterken, de wijk een hart onder de riem te steken en de medewerkers van de huisartsenpraktijk te bedanken. Zij nodigen wijk- en vooral ook buurtbewoners uit om een bijdrage aan het werk te leveren in de vorm van een vlinder.  

“Afstand en nabijheid, het zijn thema’s die onze levens momenteel beheersen. Met het kunstwerk willen wij nabijheid creëren, ondanks de afstand die we nu letterlijk van elkaar moeten nemen”, vertelt Wil Fontein, beeldend therapeut bij Beeldende Praktijken en bewoonster aan de Langstraat. “Daarom willen we wijk- en buurtbewoners hier graag bij betrekken en nodigen we hen uit om er hun bijdrage aan te leveren.” Al pratend met haar creatieve bijna-buurvrouw Marjo de Maat ontstond het idee voor het kunstwerk dat de wijkbewoners verbindt. Het krijgt straks een plek in of bij Medisch Centrum Veltum. “Om de medewerkers en de bezoekers, maar eveneens de buurt, te bedanken voor ieders bijdrage in deze vreemde tijd. Om de zieken en de buurtbewoners die het er moeilijk mee hebben een hart onder de riem te steken. En om samen te bouwen aan die dank- en steunbetuiging.”

Vlinders van buurtbewoners
Als thema hebben de twee kunstzinnige buurtbewoners gekozen voor vlinders. Vlinders die Veltum verbinden. “De vlinder staat voor vrijheid, voor leven, voor transformatie, voor kracht”, aldus Wil. “Vrijheid in het gaan en staan waar je wilt. Om weer gezond te kunnen leven. De transformatie die de samenleving nu doormaakt. De kracht van samen, die we nu ontdekken.” Zij vragen wijkbewoners een vlinder te maken, die door de twee in het kunstwerk zal worden verwerkt. “Hoe meer vlinders, hoe liever, natuurlijk.” De makers zijn vrij in de materiaalkeuze. Vouwblaadjes, ander papier, stof, leer, plastic; alles waar maar een vlinder van te maken valt. Wie aan de slag wil met papier: op YouTube staan tal van instructiefilmpjes – zoek op vlinder vouwen. Maar ook andere materialen mogen worden gebruikt. “Geef je fantasie maar lekker de vrijheid”, nodigt Wil haar medewijkbewoners uit. Marjo vult aan: “Voel je ook vrij om in of op de vlinder een woord, tekst of wens te schrijven. Woord en beeld gaan immers prima samen!”

Inleveren
De vlinders kunnen tot en met 30 juni worden ingeleverd in de bak bij de huisartsenpraktijk of daartegenover, bij Langstraat 99. De twee kunstenaars verwerken ze vervolgens in het kunstwerk. Dat zal rond september worden onthuld.

Terug naar wijknieuws logo wijkteam veltum